Healthy by the Sea

Met ons zeiljacht de Nou Horitzo ben ik veel op zee en aan het strand. Nergens kan je zo relaxt zijn al aan, in of op zee. Je voeten in het zand, de wind in je haren of zwemmen in de golven. Maar wist je dat de zee veel meer voor je doet dan dat? 

De zee heeft namelijk een (wetenschappelijk bewezen!) heilzame werking. Er is geen betere plek op deze planeet om stress af te voeren……..

De heilzame werking van de zee

Op de boot of aan het strand voel ik mij altijd kalmer, frisser en positiever. Nu blijkt uit een onderzoek van de Britse natuurbehoudorganisatie Natural England, uitgevoerd door researchers van de universiteiten van Exeter en van Plymouth waar in totaal 2750 mensen tussen de 8 en 80 jaar aan deelnamen dat nagenoeg alle deelnemers zich beter voelden na het bezoeken van een strand. Volgens één van de onderzoekers, Mathew White, zit het idee dat je je goed voelt aan het strand verankerd in onze hersenen. De zee beperkt namelijk stress én moedigt onbewust lichaamsbeweging aan.

De zee heeft 5 verborgen super powers die bijdragen aan je fysieke en mentale gezondheid:

1) Zeelucht als medicijn

Zeelucht een medicijn dat je kunt inademen. De minerale zouten in zeewater hebben de bijzondere eigenschap dat ze in de vorm van negatieve ionen in je bronchiën worden verspreid. Deze deeltjes zorgen er voor dat zuurstof sneller kan worden opgenomen in je lijf. Hierdoor wordt er wat extra serotonine aangemaakt en dat is gunstig want dit geluksstofje heeft een positief effect op stress en je humeur.

92f51197f69d5d65bac2340edcc81b55

2) Het ruisen van de golven

Je hersenen zijn 24/7 bezig met het registreren van geluid. Onderin je hersenstam wordt voortdurend geanalyseerd of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden worden van oudsher herkend als veilig. Dit in tegenstelling tot mechanische en industriële geluiden zoals het rinkelen van een telefoon of het voorbijrazen van een trein. Om die reden helpt het ruisen van de zee ons op een diep niveau te ontspannen.

ruisen van golven

3) Het zien van een horizon

Buiten zijn helpt depressies voorkomen. Zit je niet lekker in je vel? Vermijd drukke winkelstraten en grauwe woonwijken en ga naar een plek waar je de horizon duidelijk kunt zien. Waarom? Een horizon is een natuurlijke begrenzing en helpt je om de angst die grenzeloosheid (in denken, voelen en emoties) met zich meebrengt te kalmeren. Op een bankje zitten met uitzicht op zee doet dus écht wonderen.

zen at sea

4) Baden in zeewater

Als zeewater, zoals bij thalassotherapie, tot 34 graden wordt verwarmd kunnen allerlei heilzame stofjes doordringen in je huid. Denk bijvoorbeeld aan jodium en ijzerhoudende stoffen zoals kalium, calcium, zwavel, silicium, fluor en zink. Onder de 34 graden worden deze stoffen ook opgenomen, maar in mindere mate. Toch is ook zwemmen in koud(er) zeewater ook super gezond. De golven masseren je lichaam en door te zwemmen krijg je soepele gewrichten.

9494a30310ca411abef35976e0416bd0

5) Lopen in het zand

Wist je dat er in de zolen van je voeten per vierkante centimeter meer zenuwuiteinden zitten dan op welke andere plek van je lijf? Door op blote voeten door het zand te lopen, stimuleer je deze zenuwuiteinden, versterk je de spieren in je voeten. Het lopen op bloten voeten in het zand schijnt wonderen te doen als je last hebt van stress. Als mens besta je voor zo’n 70 procent uit water. Een watermolecuul bestaat uit 2 positief geladen waterstof atomen en 1 negatief geladen zuurstofatoom (het welbekende H2O verhaal). Uit recent onderzoek blijkt dat water een batterij-achtige verschijningsvorm kan aannemen. Om het simpel te zeggen: als mens zijn we positief geladen. Door contact te maken met de aarde (die negatief geladen is) kan een teveel aan positieve ionen worden afgevoerd en worden negatieve ionen aangevoerd. Hierdoor herstel je de natuurlijke balans.

Dus uit die sandaaltjes en op blote voeten door het zand!

 

 

Advertenties

Auteur: Ma.ac

We are A Lifestyle site about Wellness, Travel, Food, Beauty and Style; we have created a luxurious and healthy guide to preserve your wellness, travel, food, beauty and style attitude, A guide where you can find suggestions about where to shop, eat en go for your daily essentiels to preserve yourself.

One thought

Comments

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.